Zastanawiasz się jak przyjemnie spędzić zimowe dni i wieczory? Idealna opcja to rozgrzewająca herbata zimowa! Przepis bazujący na czarnej herbacie, pomarańczy i cynamonie to połączenie, które kojarzy się nie tylko z zimową herbatą, ale i ze świętami. Zobacz jak prosta do zrobienia jest zimowa herbata rozgrzewająca!
HERBATA ROZGRZEWAJĄCA PRZEPIS
Herbata w wersji domowej zawsze smakuje najlepiej! Jednym z lepszych sposobów na ogrzanie organizmu są właśnie herbaty rozgrzewające. Przepisy są różne – mój bazuje na pomarańczy i cynamonie. Przygotowanie takiego napoju nie trwa długo. Wystarczy zaparzyć herbatę i przyszykować dodatki, które wzbogacą jej smak i nadadzą zimowego klimatu. Co bywa nieoczywiste, zimowa herbata rozgrzewająca to również napój, który możesz wziąć ze sobą na wynos w kubku termicznym. Wówczas najlepiej jak zmienisz proporcje składników, tak aby herbata zachowała swój smak i aromat. Moim zdaniem nie ma nic lepszego w miesiącach zimowych jak pyszna herbata rozgrzewająca. Przepis znajdziesz poniżej! Poniżej podane proporcje są wskazane na przygotowanie jednego dużego kubka zimowej herbaty rozgrzewającej.
Szukasz szybkich przepisów na zimowe dania? Sprawdź mój Food Book Zima!
SKŁADNIKI
• 1 plaster pomarańczy
• 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej
• Łyżeczka miodu
• Laska cynamonu lub cynamon mielony
• 4 plasterki świeżego imbiru
• Łyżeczka goździków
PRZYGOTOWANIE HERBATY ROZGRZEWAJĄCEJ
1. Pomarańczę wyparz wrzątkiem, najlepiej w małej misce. Następnie ją osusz i zetrzyj skórkę na tarce. Na jeden kubek herbaty potrzebujesz ok. 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej. Na końcu ukrój 1 plaster pomarańczy.
2. Zaparz czarną herbatę (woda ok. 100 stopni). Czas parzenia zależy od ciebie – zazwyczaj wystarczy ok. minuty. Możesz użyć herbaty liściastej lub w torebce. Kubek zalej wrzącą wodą do 3/4 objętości. Jeśli masz pod ręką mały zaparzacz lub pustą torebkę (filtr) do herbaty, możesz włożyć do środka goździki, startą skórkę pomarańczową i zmielony cynamon (jeśli nie masz laski cynamonu). Jeśli parzysz herbatę sypaną, wrzuć wspomniane dodatki razem z herbatą.
3. Gotowy napar uzupełnij zimną lub letnią wodą. Dzięki temu herbata będzie miała niższą temperaturę i będzie od razu gotowa do wypicia. Po dodaniu zimnej wody wlej miód. Jeśli używasz cukru lub słodzika, możesz go dodać jeszcze przed schłodzeniem herbaty.
4. Na sam koniec do herbaty dodaj plaster pomarańczy, laskę cynamonu oraz plasterki świeżego imbiru.
HERBATA ZIMOWA – PORADY
Jeśli do posłodzenia herbaty rozgrzewającej użyjesz miodu, pamiętaj, aby dodać go po dolaniu zimnej wody (tak jak sugerowałem w przepisie). Pozwoli to zachować pożyteczne działanie biologicznie aktywnych składników miodu na Twój organizm. W wysokiej temperaturze (np. 90-100 stopni) może dojść do uszkodzenia substancji bakteriostatycznych (enzymów) zawartych w miodzie.
W przypadku, gdy nie uda Ci się dostać laski cynamonu, możesz użyć cynamonu mielonego. Laskę dodaj na koniec przygotowania herbaty. Jeśli nie lubisz pływających w herbacie kawałków, polecam użycie filtra do herbaty, w którym podczas parzenia możesz umieścić wszystkie składniki do przygotowanie zimowej herbaty rozgrzewającej (w tym mielonego cynamonu). Po zaparzeniu herbaty wraz z torebką (filtrem) wyjmiesz dodatki, których już nie potrzebujesz.
RÓŻNE KOMBINACJE ZIMOWEJ HERBATY ROZGRZEWAJĄCEJ
Zimowa herbata rozgrzewająca może mieć różne aromaty i smaki. Zachęcam Cię do testowania innych wariantów! Jeśli chcesz spróbować innego smaku, możesz stosować różne typy czarnych herbat. Bazująca na herbacie earl grey to moja ulubiona herbata rozgrzewająca. Przepis wymaga tylko jednej zmiany – samego typu herbaty. Aromat korzenny możesz wzmocnić lub zmienić dodatkiem kardamonu. Jeśli lubisz owocowe nutki smaków, polecam jeszcze dodatek 1 łyżki soku owocowego (np. z malin lub żurawiny).
ROZGRZEWAJĄCA HERBATA ZIMOWA – ZAMIENNIKI
Jeśli nie masz wszystkich produktów do przygotowania rozgrzewającej herbaty zimowej lub chcesz zmienić jej smak, możesz użyć zamienników. Laskę cynamonu możesz wymienić na cynamon mielony (wtedy najlepiej wsypać go do filtra). Sam cynamon możesz zastąpić przyprawą do grzańca lub kardamonem. Jeśli nie masz pomarańczy lub jej nie lubisz, możesz wymienić ją na grejpfruta. Miód bez problemu możesz podmienić na zwykły cukier lub słodzik (polecam ksylitol lub erytrol).
Cześć! Nazywam się Mateusz Kusztal.
Jestem dietetykiem i specjalistą psychodietetyki. W swojej pracy wspieram osoby, które doświadczają różnych problemów żywieniowych. Pomagam w odchudzaniu, odbudowie relacji z jedzeniem i leczeniu zaburzeń odżywiania. Poza współpracą indywidualną prowadzę zajęcia i szkolenia, a także tworzę materiały wspierające (e-booki, worki booki, food booki). Zapraszam Cię do przeczytania innych wpisów na moim blogu oraz do zapoznania się z produktami w moim sklepie.