Nazywam się Mateusz Kusztal.
Jestem dietetykiem klinicznym, specjalistą psychodietetyki, doradcą żywieniowym i specjalistą bezpieczeństwa żywności.
Całe moje zawodowe życie rozwijam się w kierunku obszarów związanych z żywnością, dietetyką i psychodietetyką. Zawsze chciałem, aby moja praca wiązała się z pomocą drugiemu człowiekowi. Lubię myśleć, że ten cel udaje mi się spełnić.
Przede wszystkim wspieram osoby, które mają problem z nadwagą i otyłością, zaburzeniami odżywiania, zaburzeniami jelitowymi, chorobami dietozależnymi i nieprawidłową relacją z jedzeniem. Moimi klientami są często nastolatki i sportowcy, którzy chorują na zaburzenia odżywiania. Oprócz indywidualnych konsultacji prowadzę również kursy i szkolenia, a także tworzę samopomocowe produkty elektroniczne (np. e-booki czy poradniki).
Od ponad 7 lat uczę wdrażać zdrowe nawyki żywieniowe i budować proces zdrowej redukcji masy ciała. Jestem członkiem interdyscyplinarnych zespołów leczenia zaburzeń odżywiania, w których współpracuję z psychologami, psychoterapeutami, psychiatrami i trenerami sportowymi.
Gdzie możesz mnie znaleźć?
W czym mogę Ci pomóc?
Moje metody wsparcia koncentrują się na konsultacjach indywidualnych w formie online. Regularne spotkania pomagają w skutecznym leczeniu zaburzeń odżywiania i osiągnięciu trwałego efektu w odchudzaniu. Układam również jadłospisy i elastyczne plany żywieniowe. Pracuję zarówno z osobami dorosłymi, jak i z młodzieżą. Wspieram swoich podopiecznych w takich problemach jak:
• Nadwaga i otyłość
• Błędne koło odchudzania
• Zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia)
• Napadowe objadanie i przejadanie się
• Nietypowe zaburzenia odżywiania
• Zaburzenia odżywiania u sportowców
• Nieprawidłowa relacja z jedzeniem
• Zaburzenia jelitowe
• Choroby dietozależne (np. nadciśnienie tętnicze czy insulinooporność)
Moje wykształcenie
Ukończyłem studia na kierunkach:
• Bezpieczeństwo żywności
• Żywienie człowieka
• Dietetyka kliniczna
• Psychodietetyka z elementami obesitologii
• Zarządzanie jakością w ochronie zdrowia
Pomimo wielu lat spędzonych na różnych uczelniach, regularnie biorę udział w szkoleniach i konferencjach dot. dietetyki i zdrowia człowieka. To pozwala mi na korzystanie z najnowszych narzędzi i metod pracy.
W 2018 rok ukończyłem kurs „Wprowadzenie do psychodietetyki” i staż zawodowy „Psychodietetyka w praktyce”, dzięki którym potrafię pracować z problemami regulacji i zaburzeń odżywiania.
Jestem członkiem International Association of Eating Disorder Professionals, dzięki czemu znam międzynarodowe standardy leczenia zaburzeń odżywiania. Ponadto ukończyłem polskie kursy dotyczące m.in.: podstaw Terapii Poznawczo-Behawioralnej, dialogu motywującego, zjawiska psychosomatyki, zaburzeń odżywiania w sporcie.
Moje wartości w pracy
Moim zdaniem najużyteczniejszym sposobem pracy w gabinecie jest stopniowe budowanie nawyków, a nie restrykcyjne diety, głodówki czy detoksy, które mają przynieść szybkie efekty. Systematyczne oswajanie się z prawidłowym stylem odżywiania może pomóc Ci zbudować dobrą relację z jedzeniem lub zdrowo schudnąć na stałe. Nie jestem zwolennikiem „czystej michy”. Dużo bardziej uznaję podejście do jedzenia, w którym mniej zdrowe produkty są oswajane, a nie przymusowo eliminowane. Bo przecież jedzenia nie dzielimy na „dobre” i „złe”!
Najważniejsze w pracy z drugim człowiekiem są dla mnie takie wartości jak szczerość i otwartość. Zawsze staram się podążać za potrzebami osób, z którymi pracuję i traktować je w sposób partnerski. Jeśli obawiasz się, że współpraca ze mną będzie opierała się na zakazach lub nakazach, to możesz spokojnie odetchnąć. To nie moja bajka! To Ty decydujesz o swojej wyborach żywieniowych i o tym kiedy postawić kolejny krok w drodze do ustalonego celu.
Poza pracą
Odkąd pamiętam moją największą pasją jest sport. Jako obserwatora i gracza interesuje mnie tenis ziemny i siatkówka. Poza sportem uwielbiam podróżować, czytać reportaże i śledzić politykę międzynarodową.