fbpx
20 maja 2019 Mateusz

Kurczak w towarzystwie batatów

Jak smacznie i zdrowo przyrządzić kurczaka? Oczywiście najczęstszym rozwiązaniem jest użycie piekarnika, ale ciekawą i równie korzystną dla zdrowia alternatywą jest gotowanie na parze! W tej technice kulinarnej główną rolę odgrywa para wodna wytwarzana przez parowar lub po prostu garnek z wodą. Aby móc gotować na parze nie trzeba mieć specjalnie kupionego parowaru lub garnka do gotowania na parze. Bardziej ekonomiczną opcją jest kupienie specjalnego sitka do tego rodzaju technik kulinarnych.

Przepis na 2 porcje

Składniki:
• Piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach (2 pojedyncze)
• Bataty (1 szt.)
• Ziemniaki (2 szt.)
• Ogórek zielony (1/2 szt.)
• Rzodkiewka (8 szt.)
• Oliwa z oliwek (1 łyżka)
• Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzeć przyprawami, włożyć do rękawa i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Bataty i ziemniaki obrać ze skórki, a następnie ugotować na parze. Ogórka obrać i wraz z rzodkiewką pokroić w kostkę. Całość doprawić przyprawami i polać oliwą z oliwek.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *