fbpx
18 listopada 2019 Mateusz

Analiza okiem dietetyka - Chrupki z soczewicy Przysnacki

Pierwszym produktem, który postanowiłem przeanalizować na blogu są chrupki z soczewicy firmy Przysnacki. Wszystkich nas czasami dopada gorszy dzień (lub kilka dni), a wynikiem tego jest brak chęci na ciągłe gotowanie i przygotowywanie posiłków. W tym wpisie chciałbym sprawdzić czy wspomniane już chrupki są dobrą alternatywą na przekąskę.

Czy warto kupić?

SKŁAD – patrząc na długość składu można się lekko zaniepokoić, jednak nie ma w nim wzmacniaczy smaku, barwników i oleju palmowego, a sól i cukier, jak na tego typu produkt, są dość daleko w kolejce (wymieniona w składzie kolejność składników jest bezpośrednio związana z ich zawartością – tych pierwszych jest najwięcej). Niestety, producent nie podał jaki % stanowią mąki ryżowa i kukurydziana. Widziałem już lepsze składy podobnych przekąsek, jednak uważam ten produkt za całkiem przyzwoity. Na pewno lepszy niż przeciętne chrupki czy chipsy.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA – sporym plusem jest kaloryczność. Przyjmując połowę paczki jako spożytą porcję, kaloryczność będzie wahała się w granicach 230 kcal, czyli tyle co przeciętna przekąska. Jest ona trochę niższa niż w chipsach tej samej firmy. Ogromny plus – brak oleju palmowego. W porównaniu do chipsów, prawie 10 razy mniej kwasów tłuszczowych nasyconych. W całej paczce jest mniej więcej jedna łyżeczka cukru.

Podsumowując, jak na sklepową przekąskę, skład i wartość odżywcza są nie najgorsze. Biorąc pod uwagę przekąski, które można dostać w marketach, jest to dobre rozwiązanie. Mam na myśli również cenę (4,29 zł za 100 g), ponieważ fit przekąski, które mają lepsze składy, są dużo droższe. Dobra alternatywa dla standardowych chipsów lub chrupek, szczególnie w leniwe dni, w które nie chce nam się niczego przygotowywać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *