fbpx
Food Secrets – Zdrowa zmiana na dobre

O mnie

Mgr inż. Mateusz Kusztal

Swoje wykształcenie i kompetencje dotyczące żywienia człowieka zdobyłem na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. To właśnie tam uzyskałem tytuły inżyniera z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz magistra żywienia człowieka.

Do pracy z klientem bądź pacjentem podchodzę przede wszystkim w sposób indywidualny. Każdy z nas ma inne potrzeby i za każdym razem staram się to przypominać. Uważam, że kluczem do osiągnięcia równowagi jest zachowanie zdrowego rozsądku. Jedzenie nie powinno być karą czy nagrodą, a przyjemną częścią naszego życia. Moja praca nie polega jedynie na ułożeniu diety, ale również na wysłuchaniu, doradzeniu i wspieraniu innych ludzi.

Kontakt z drugim człowiekiem traktuję jako nowe doświadczenie, okazję do nawiązania relacji i kolejne wyzwanie. Bardzo lubię gotować i eksperymentować w kuchni! Moje życie od zawsze kręciło się wokół sportu, a w szczególności wokół siatkówki.

Ponadto:

• Specjalista w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu

• Specjalista w przychodni Supermed Wrocław

• Członek Towarzystwa Psychodietetyki

• Współautor i koordynator wrocławskiego mikrograntu”Revitalizacja Krzyków” (2018)

• Współautor i koordynator programu edukacyjnego „Zdrowie w głowie”, skierowanego do uczniów szkoły podstawowej (2018)

• Prowadzenie szkolenia „Podstawy dietetyki” w ramach wprowadzenia do stażu z psychodietetyki (2018)

• Prowadzenie kursu zawodowego „Dietetyk” dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej we Wrocławiu (2018)

• Prowadzenie warsztatu „Edukacja żywieniowa jako element zmiany nawyków żywieniowych” w ramach konferencji na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu (2018)

• Prowadzenie wykładu pt. „Błędne przekonania żywieniowe u pacjentów odchudzających się” podczas konferencji „Zdrowy styl życia w kontekście psychodietetyki” (2018)

Moje publikacje:

• „Czytajmy etykiety” – rozmowa z Katarzyną Witek i Mateuszem Kusztal, PK 44/2018.

• „Mój zeszyt zdrowego stylu życia” – publikacja w ramach Mikrograntu „Revitalizacja Krzyków” (współautor).

• „Raport – Prześwietlamy kasze gryczane” – raport wydany przy współudziale Fundacji Konsumentów i Programu FoodRentgen (wypowiedź w charakterze eksperta).

• „Raport – Prześwietlamy kasze jaglane” – raport wydany przy współudziale Fundacji Konsumentów i Programu FoodRentgen (wypowiedź w charakterze eksperta).