fbpx
Food Secrets – Zdrowa zmiana na dobre

O mnie

Mgr inż. Mateusz Kusztal

Nazywam się Mateusz Kusztal. Jestem dietetykiem i specjalistą psychodietetyki. Pomagam głównie osobom odchudzającym się, sportowcom, a także osobom cierpiącym na zaburzenia odżywiania. Z moimi klientami staram się pracować nad zmianą nawyków żywieniowych oraz nad poprawą relacji z jedzeniem, co owocuje zdrowym podejściem do tematu odżywiania i osiągnięciem założonego celu. Podczas współpracy staram się łączyć wiedzę z zakresu dietetyki, psychologii i sportu, dzięki czemu pomagam w tak nietypowych problemach jak zaburzenia odżywiania wśród sportowców.

Swoje wykształcenie zdobyłem na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na którym uzyskałem tytuł inżyniera z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz tytuł magistra na kierunku żywienie człowieka. Uważam, że studia to dopiero początek nauki, dlatego na bieżąco biorę udział w szkoleniach i konferencjach dot. dietetyki i zdrowia człowieka. Ukończyłem również staż zawodowy z psychodietetyki „Psychodietetyka w praktyce”, dzięki któremu potrafię pracować nad problemami regulacji i zaburzeń odżywiania. Aktualnie, oprócz współpracy indywidualnej, prowadzę szkolenia, warsztaty i wykłady dla pacjentów i specjalistów.

We współpracy indywidualnej najważniejsza dla mnie jest dobra relacja z klientem oraz szczerość. Dzięki temu lepiej poznam Twoje potrzeby i będę w stanie bardziej Ci pomóc. W mojej pracy kieruję się zasadą, że to człowiek jest najważniejszy, a nie dieta! Chcesz zjeść coś ulubionego i smacznego? Śmiało! Ja zadbam o to, aby nie pokrzyżowało to Twoich planów 😊

Mam w sobie duszę sportowca, dlatego amatorsko gram w siatkówkę i tenis ziemny. Prywatnie, oprócz sportu, najwięcej energii dają mi podróże, spotkania z przyjaciółmi i zielona herbata 😊

Ponadto:

• Jestem specjalistą w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu oraz w Przychodni Supermed Wrocław

• Jestem członkiem Towarzystwa Psychodietetyki

• Jestem szkoleniowcem w Instytucie Psychodietetyki

• Byłem współautorem i koordynatorem projektów „Revitalizacja Krzyków” (wrocławskie mikrogranty 2018) oraz „Zdrowie w głowie” (program edukacyjny skierowanych do uczniów szkoły podstawowej)

• Prowadziłem warsztat „Edukacja żywieniowa jako element zmiany nawyków żywieniowych” w ramach konferencji na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu (2018) oraz wykład pt. „Błędne przekonania żywieniowe u pacjentów odchudzających się” podczas konferencji „Zdrowy styl życia w kontekście psychodietetyki” (2018)

Moje publikacje:

• „Czytajmy etykiety” – rozmowa z Katarzyną Witek i Mateuszem Kusztal, PK 44/2018.

• „Mój zeszyt zdrowego stylu życia” – publikacja w ramach Mikrograntu „Revitalizacja Krzyków” (współautor).

• „Raport – Prześwietlamy kasze gryczane” – raport wydany przy współudziale Fundacji Konsumentów i Programu FoodRentgen (wypowiedź w charakterze eksperta).

• „Raport – Prześwietlamy kasze jaglane” – raport wydany przy współudziale Fundacji Konsumentów i Programu FoodRentgen (wypowiedź w charakterze eksperta).